در هر سال دو روز وجود دارد که خورشید هنگام ظهر، یعنی هنگامی که بیشترین ارتفاع را در آسمان دارد، در مناطقی که عرض جغرافیایی آنها بین ۲۳٫۵ درجه جنوبی و ۲۳٫۵ درجه شمالی است، تقریبا به صورت عمود بر زمین می‌تابد. در این هنگام اجسام سایه نخواهند داشت و ارتفاع خورشید در آسمان نزدیک به ۹۰ درجه است یا به عبارت دیگر خورشید در سمت‌الراس ناظر قرار دارد.

برای کعبه در شهر مکه (با عرض جغرافیایی ۲۱ درجه و ۲۵٫۳۵۰ دقیقه شمالی و طول جغرافیایی ۳۹ درجه و ۴۹٫۵۷۳ دقیقه شرقی) که برای مسلمانان دارای اهمیت ویژه‌ای است، این دو روز در ماههای خرداد و تیر واقع می‌شوند. در سال جاری این دو روز عبارتند از: ۷ خرداد و ۲۴ تیر. اگر هنگام اذان ظهر کعبه را به وقت رسمی ایران بدانیم و در همان لحظه سایه شاخصی (چوب یا میله‌ای کاملا صاف) که از قبل به صورت کاملا عمودی و در امتداد شاقول بر روی زمین قرار دارد و یا در زمین فرو رفته‌است را مد نظر قرار دهیم، خلاف جهت سایه شاخص، یا به عبارت دیگر امتداد سایه به طرف خورشید سمت دقیق قبله را برای ما مشخص می‌سازد.

کافی است در تاریخ ۷ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۴۸ (به وقت رسمی جمهوری اسلامی ایران) و در تاریخ ۲۴ تیر ۱۳۹۳ در ساعت ۱۳:۵۷ (به وقت رسمی جمهوری اسلامی ایران) دقیقا در امتداد سایه‌ی شاخص به سمت خورشید قرار گیرید. این راستا جهت دقیق قبله را نشان خواهد داد. شایان ذکر است در این دو زمان خورشید تقریبا به طور عمود بر شهر مکه می‌تابد.

qiblah

(گفتنی است از نگاه کردن به خورشید بدون استفاده از فیلترهای استاندارد مناسب همواره باید پرهیز نمود!)

یک دیدگاه در “خورشید در قبله (اصلاح شد)

  1. ممنون من عاشق نجوم هستم
    لطفا مقاله های زیادی درباره نجوم برایم بفرستید
    با تشکر درسا ادیبی نژاد

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *